ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

ICT-professionals beschikken niet altijd over de juiste kennis

Helaas zien wij regelmatig dat ICT-professionals niet over de juiste kennis beschikken om een serverruimte optimaal te beheren. Dit brengt allerlei risico’s met zich mee. Zo kunnen alarmmeldingen waarvan de ernst niet goed wordt begrepen te laat worden opgepakt of zelfs in zijn geheel worden genegeerd. In andere gevallen gaat de redundantie van componenten in uw serverruimte verloren door menselijke fouten die ontstaan door een gebrek aan kennis.

Een serverruimte beheren is een vak apart. Zo heeft een beheerder (basis)kennis nodig van de aanwezige elektrotechnische voorzieningen, moet hij in staat zijn alarm meldingen te duiden en prioriteren en moet een beheerder zich bewust zijn van de noodzaak mensen zoveel mogelijk te weren uit de serverruimte. Helaas zien wij dit in de praktijk regelmatig fout gaan.

Veelvoorkomende fouten

Enkele fouten die wij regelmatig tegenkomen zijn:

  • Alarmmeldingen worden te laat of zelfs niet opgepakt. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Denkt u bijvoorbeeld eens aan een melding van uw UPS-systeem dat de accu niet langer naar behoren functioneert. Indien deze melding niet goed wordt opgepakt kan dit de noodstroomvoorziening van uw serverruimte in gevaar brengen, waardoor bij stroomuitval uw dienstverlening kan worden onderbroken.
  • Beheerders sluiten stekkers van nieuw geplaatst ICT-apparatuur aan op de dichtsbijzijnde power distribution unit (PDU), zonder hierbij te letten op de verdeling van de belasting over de drie beschikbare fasen. Dit kan in het ergste geval leiden tot overbelasting van één van de modules in uw UPS-systeem, met in het ergste geval, uitval van uw UPS-systeem tot gevolg.
  • Beheerders geven te veel mensen een toegangspasje tot uw serverruimte. Denk hierbij aan facilitair medewerkers, maar ook aan het management of ander personeel dat niet direct taken te verrichten heeft in uw computerruimte. Niet alleen kunnen onnodige bezoekers door verkeerde handelingen schade aanrichten aan componenten of de werking van uw systemen verstoren, ook kan dit leiden tot onnodig veel vervuiling in uw serverruimte.

 

ICT-professionals trainen of beheer uitbesteden

Het is dan ook van belang dat de ICT-professionals die uw serverruimte beheren beschikken over de hiervoor benodigde kennis en vaardigheden. Er zijn twee manieren waarop u dit kunt realiseren. Zo kunt u ervoor kiezen uw ICT-professionals op te leiden door hen cursussen en trainingen aan te bieden. U kunt er echter ook voor kiezen het beheer van uw serverruimte uit te besteden aan een gespecialiseerde externe partij. Zo biedt All IT Rooms hiervoor All-BaaS (Beheer as a Service) aan, een dienstenpakket waarmee het dagelijks beheer van uw serverruimte volledig uit handen wordt genomen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om het beheer van uw serverruimte uit te besteden? Neem contact op met All IT Rooms en laat u adviseren. Meer informatie over All-BaaS is beschikbaar op onze website.

Ronald Kok
Directeur All IT Rooms