ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

Overcapaciteit in serverruimten is niet duurzaam

Het bepalen van de juiste benodigde capaciteit is van cruciaal belang voor uw serverruimte. Beheerders en eigenaren zijn echter niet tot nauwelijks in staat de totale benodigde capaciteit voor alle apparatuur te bepalen, terwijl ook veel datacenterontwerpers het op dit vlak laten afweten. De kans is hierdoor groot dat ook uw serverruimte is ontworpen met overcapaciteit, terwijl dit juist voor onnodig hoge kosten zorgt en duurzaamheid in de weg staat. Hier is dan ook veel ruimte voor verbetering.

All IT Rooms verzamelt van vele serverruimten en datacenters allerlei data met betrekking tot koeling en het energieverbruik in de racks, bijvoorbeeld van de PDU’s, UPS’en en de verdelers. Dit levert waardevolle inzichten op, die All IT Rooms inzet om serverruimten efficiënter te maken. Helaas komen wij al jaren serverruimtes tegen waar meer vermogen is aangelegd dan nodig. Zo zien wij computerruimten waarin een installatie voor 40 kW wordt aangelegd, terwijl het gebruik in de praktijk nooit boven de 20 kW aan komt. Dit is dan ook een nodeloze investering, die u ook nog eens hogere onderhoudskosten, een hoger energieverbruik en een niet duurzame serverruimte oplevert.

Wat is overcapaciteit?

Overcapaciteit is een fenomeen dat kan optreden bij allerlei aspecten van een datacenter. Zo kan overcapaciteit bestaan uit:

  • te veel m2. Dit kan leiden tot gebruik van de serverruimte als opslaghok;
  • te veel rack space. Dit heeft slordig en inefficiënt gebruik van beschikbare HE’s tot gevolg;
  • te veel kW aan koelcapaciteit. Dit leidt tot “pendelen” van uw koelmachines wat slecht is voor de levensduur van de koelmachine, zorgt voor een inefficiëntere koeling en een onnodig hoog energieverbruik oplevert;
  • te veel beschikbaar kVA elektrisch vermogen. Dit zorgt voor een zeer inefficiënt energieverbruik van bijvoorbeeld uw UPS’en;
  • te veel capaciteit aan back-up power/standby-tijd in UPS’en. Dit leidt tot hogere onderhouds- en vervangingskosten van batterijen.

Dat veel serverruimten zijn ontworpen met overcapaciteit is opvallend, aangezien dit allerlei nadelen oplevert. Zo zorgt overcapaciteit voor:

  • onnodig hoge investeringskosten;
  • nodeloos hoge onderhoudskosten;
  • een lage energie-efficiëntie;
  • en een niet duurzame serverruimte.

 

Capaciteit nauwkeurig afstemmen op het gebruik

Het is dan ook van groot belang de juiste dimensionering van de door u benodigde capaciteit vast te stellen, waarvoor het beste een specialist kan worden ingeschakeld. Door de capaciteit van uw serverruimte nauwkeurig af te stemmen op het daadwerkelijke gebruik kunt u een forse kostenbesparing realiseren en wordt uw computerruimte duurzamer. Door te kiezen voor een modulaire aanpak kunt u overigens altijd in een later stadium de capaciteit alsnog uitbreiden, zonder dat bij de initiële bouw al in deze extra capaciteit te hoeven investeren. Op de lange termijn levert een modulaire opzet van de serverruimte u dan ook altijd een betere Total Cost of Ownership (TCO) op.

Bent u van plan een nieuw datacenter of serverruimte te laten bouwen? All IT Rooms kan u helpen de benodigde capaciteit nauwkeurig te berekenen. Bent u daarnaast benieuwd of in uw huidige serverruimte sprake is van overcapaciteit? Ook dit kan All IT Rooms voor u inzichtelijk maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ronald Kok
Directeur All IT Rooms