ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

Vervuiling: hoe vaak wordt uw serverruimte gereinigd?

Een serverruimte wordt net als iedere andere ruimte na verloop van tijd vuil. Zo hoopt stof zich op in serverracks en kunnen vezels of glaswol achterblijven na een verbouwing. Dit kan meer problemen opleveren dan u wellicht zou verwachten en in het ergste geval zelfs leiden tot uitval van uw IT-apparatuur. Het is dan ook van groot belang dat u voldoende aandacht besteed aan het reinigen van uw serverruimte.

Het reinigen van een serverruimte is niet eenvoudig. U kunt een reguliere schoonmaker immers niet met een emmer sop uw serverruimte insturen. Helaas merken wij dat het reinigen van serverruimtes hierdoor in veel gevallen onvoldoende aandacht krijgt, waardoor vuil zich ophoopt en voor allerlei risico’s zorgt. Zo kan dit vuil in uw IT-apparatuur worden gezogen, wat kan leiden tot problemen met de koeling en zelfs brandgevaar. Daarnaast kan de aanwezigheid van bepaalde materialen in uw serverruimte leiden tot oxidatie van printplaten in uw servers, met uitval van uw IT-apparatuur tot gevolg. Dit terwijl u deze materialen lang niet altijd met het blote oog kunt zien.

Waar komt dit vuil vandaan?

Vuil kan afkomstig zijn van allerlei bronnen. Het begint al met mensen die de ruimte binnen komen en ongemerkt vuil meenemen. Ook zien wij in de praktijk dat installateurs die bijvoorbeeld een nieuwe glasvezelkabel komen aanleggen gaten boren zonder het hierbij vrijkomende stof goed af te zuigen. Maar ook leveranciers van IT apparatuur die deze in uw serveruimte komen plaatsen, laten soms vuil achter.

De belangrijkste oorzaak is echter dat wij met regelmaat zien dat serverruimtes worden gebruikt als opslagruimte. Zo worden dozen met allerlei goederen in de serverruimte geplaatst, met producten variërend van ethernet kabels en toetsenborden tot folders. Niet alleen kan in deze dozen allerlei vuil worden meegenomen in de ruimte, ook kunnen papiervezels vrijkomen van het karton. Daarnaast zorgt het gebruik van de ruimte als opslagruimte ervoor dat onnodig veel mensen de serverruimte betreden, met extra vervuiling tot gevolg.

Kloppend hart van uw onderneming

Uw serverruimte vormt het kloppend hart van uw onderneming. Downtime kan immers al snel leiden tot een onderbreking van uw bedrijfsvoering, met forse financiële schade tot gevolg. Reinig daarom met regelmaat deze ruimte om problemen door vervuiling te voorkomen. Dit is specialistisch werk, waarvoor ik u aanraad een specialist in te schakelen. Daarnaast adviseer ik u één persoon verantwoordelijk te stellen voor uw serverruimte, die erop aangesproken kan worden indien deze ruimte niet goed wordt gereinigd.

Wilt u liever geen omkijken hebben naar de reinigen van uw serverruimte en dat dit ook ESD-proof wordt uitgevoerd? Kies er dan voor dit proces uit te besteden aan een specialist. Voor steeds meer klanten reinigen wij als onderdeel van het onderhoudscontract de serverruimte. U weet hierdoor zeker dat uw serverruimte schoon en op orde blijft, zonder dat u hier tijd en energie aan hoeft te besteden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met All IT Rooms!

Ronald Kok
Directeur All IT Rooms