ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

All IT Rooms bouwt Drentse mediatoren om tot groen datacenter

Alticom en CJ2 Hosting over private tower in Hoogersmilde

Datacenterspecialist All IT Rooms heeft voor Alticom in het Drentse Hoogersmilde een datacenter gebouwd in een voormalige televisietoren. Het datacenter wordt gekoeld met direct free air cooling, wat een belangrijke bijdrage levert aan de lage Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,2 die het datacenter garandeert. Het datacenterdeel is als private tower volledig in gebruik door de hosting provider CJ2 Hosting.

“CJ2 Hosting is een hosting provider die zich voornamelijk richt op de noordelijke provincies van Nederland. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van vier datacenters, die eveneens zijn gevestigd in het noorden van het land. Eén van deze locaties is de mediatoren van Alticom in Hoogersmilde”, legt Jeroen Oldenhof, eigenaar en CTO van CJ2 Hosting, uit. Jan Tammeling, Sales Manager van CJ2 Hosting vult aan: “De mediatoren in Hoogersmilde is een zogeheten ‘private tower’. Dit betekent dat de toren exclusief door ons in gebruik is. Wij richten ons op colocatie, virtual private servers, dedicated servers, rackspace, connectivity, webontwikkeling en content management systemen (CMS).”

24 mediatorens

Alticom heeft sinds 2007 24 mediatorens in bezit, waarvan er momenteel al 13 operationeel zijn als datacenter. “Deze mediatorens zijn ontworpen om altijd operationeel te zijn. Zo zijn in de mediatoren in Hoogersmilde jarenlang televisie- en radiozenders gevestigd geweest. Tot de dag van vandaag is de toren daarnaast het thuis van de calamiteitenzenders, waarvan de beschikbaarheid van groot belang is”, legt Robin Verlangen, Director Marketing & Sales van Alticom, uit. “Deze continue beschikbaarheid sluit natuurlijk perfect aan bij datacenters, die eveneens altijd beschikbaar moeten zijn.”

All IT Rooms heeft in 2015 het datacenter in de mediatoren van Hoogersmilde gerealiseerd. “All IT Rooms is net als Alticom een partij die continu vooruitdenkt en zich richt op innovatie. Het bedrijf komt proactief met nieuwe ideeën en toepassingen, en denkt met ons mee over manieren waarop wij ons datacenter nog efficiënter kunnen maken. Daarnaast is All IT Rooms net als CJ2 Hosting en Alticom een compacte organisatie met korte lijnen en een grote focus op de klant. De organisaties sluiten dan ook goed op elkaar aan”, aldus Verlangen.

Gefaseerde bouw

In het datacenter in Hoogersmilde is gekozen voor een gefaseerde bouw, waarbij per fase een datavloer wordt toegevoegd. “De toren biedt in totaal ruimte voor acht datavloeren. De eerste hiervan is afgelopen jaar opgeleverd aan Alticom en door CJ2 Hosting in gebruik genomen. Deze datavloer bevat in totaal 18 serverracks”, aldus Oldenhof. De keuze voor een gefaseerde bouw biedt verschillende voordelen. Iedere datazaal functioneert hierbij als een autonoom datacenter. “Onze klanten krijgen door deze aanpak veel vrijheid. Willen zij bijvoorbeeld gebruik maken van biometrische beveiliging? Dan kan dit eenvoudig worden aangebracht op de toegangsdeur van de datazaal die zij huren”, legt Tammeling uit.

“Dit is bij veel andere partijen anders. Die bouwen bijvoorbeeld in één keer een datacenter van 5.000 m2, waarvoor bij de bouw direct alle voorzieningen worden aangelegd. De voorzieningen zijn hierdoor doorgaans in alle datazalen gelijk, wat de keuzevrijheid die je klanten kunt bieden erg beperkt.” Ronald Kok, directeur van All IT Rooms, vult Verlangen aan: “Bij de bouw van iedere nieuwe fase kijken we opnieuw kritisch naar het ontwerp en passen deze indien nodig aan op de laatste ontwikkelingen en kennis die we met eerdere datavloeren hebben opgedaan. Iedere datazaal voldoet bij oplevering dus volledig aan de laatste stand der techniek”.

ALL IT Rooms - Interviews - Alticom

Direct free air cooling

Het datacenter wordt gekoeld met direct free air cooling, waarbij gebruik wordt gemaakt van de buitenlucht om IT-apparatuur te koelen. “Een uniek voordeel van een mediatoren is de vrije aanvoer van wind. De mediatoren in Hoogersmilde is, inclusief de zendmast, 303 meter hoog. Door deze grote hoogte wordt voldoende wind aangevoerd om het overgrote deel van het jaar te koelen met behulp van buitenlucht. Dankzij deze constructie hebben de koelinstallaties in onze mediatoren in IJsselstein, waar een vergelijkbare opstelling wordt
gebruikt, in heel 2015 slechts 26 uur hoeven draaien.”, aldus Verlangen.

“De buitenlucht wordt aangevoerd via aanvoerkanalen, die in de zijkant van de toren zijn aangebracht. Deze lucht kan echter niet rechtstreeks het datacenter worden ingelaten en moet eerst worden geconditioneerd om zeker te stellen dat de condities in het datacenter zo constant mogelijk blijven. All IT Rooms heeft hiervoor een luchtbehandelingskamer gecreëerd, waar de lucht wordt gestabiliseerd. Vanuit deze kamer wordt de lucht met behulp van filters gereinigd, waarna deze gecontroleerd het datacenter wordt ingeblazen.”

Unieke uitdagingen

“Het bouwen van een datacenter in een toren levert unieke uitdagingen op. Zo is de toren in Hoogersmilde rond, een vorm die zich niet per definitie leent voor de bouw van een datacenter. Zo is datacenterapparatuur doorgaans voorzien van rechte lijnen, waardoor deze moeilijk optimaal in een ronde ruimte gepositioneerd kunnen worden. Daarnaast ben je in een toren afhankelijk van een lift, die dankzij zijn afmetingen beperkingen oplevert. Hier moet in het ontwerp van het datacenter dan ook al rekening mee worden gehouden”, aldus Ronald Kok. “Wij willen op iedere datavloer zoveel mogelijk capaciteit onderbrengen. Voor iedere mediatoren en iedere datavloer wordt het ontwerp dan ook weer volledig geoptimaliseerd, om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare oppervlakte. Iedere datavloer is immers weer anders. Om in de toren in Hoogersmilde zoveel mogelijk ruimte over te houden voor serverracks zijn de koelinstallatie, stroomvoorziening en ondersteunende apparatuur zoveel mogelijk geïntegreerd in het bouwkundige gedeelte van het datacenter.”

Dankzij het slimme en innovatieve datacenterontwerp dat All IT Rooms heeft opgeleverd, waarin gebruik wordt gemaakt van direct free air cooling, kan Alticom in de mediatoren in Hoogersmilde een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,2 garanderen. Hiermee is het bedrijf volgens Hivos één van de slechts vier ‘groene’ datacenters in Nederland. “Dit is een prestatie waar wij erg trots op zijn!”, besluit Verlangen.