ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

All IT Rooms realiseert milieuvriendelijke serverruimte voor wallet-specialist Secrid

CooledRack maakt computerruimte toegankelijk voor iedere organisatie

Secrid, gespecialiseerd in RFID-veilige wallets, maakt gebruik van CooledRacks van Rittal om zijn virtuele werkplekken te hosten en gevoelige data in eigen beheer op te slaan. Deze datacenterkasten omvatten alle benodigde apparatuur, zoals koeling, een UPS en een branddetectie- en blusinstallatie. All IT Rooms heeft een tweetal CooledRacks geplaatst bij Secrid en hiermee een kostenefficiënte en milieuvriendelijke serverruimte gerealiseerd.

“Wij ontwikkelen RFID-veilige wallets. In de opkomende markt voor contactloze betalingen word je steeds kwetsbaar voor contactloos skimmen. Kwaadwillenden proberen hierbij door een mobiel pinautomaat in de buurt van een portemonnee te houden ongemerkt geld af te schrijven”, legt Mike Vos, IT-manager bij Secrid, uit. “De wallets die wij ontwikkelen blokkeren het RFID-signaal en beschermen hiertegen.”

Verhuizing naar voormalige industriële loods

Jarenlang was Secrid gevestigd in de Caballero fabriek aan de Saturnusstraat in Den Haag, die is gericht op startups. Het bedrijf is echter snel gegroeid en daarom is in 2017 in dezelfde straat een voormalige industriële loods gekocht als nieuwe huisvesting. “Na een grondige verbouwing hebben we in april 2018 onze intrek genomen in dit pand”, licht Vos toe. “In de Caballero fabriek maakten we gebruik van een gedeelde technische ruimte, waarin we onze apparatuur konden onderbrengen. Aangezien we na onze verhuizing geen gebruik meer konden maken van deze ruimte, is in ons nieuwe pand een eigen serverruimte gerealiseerd.”

“We hebben vier partijen uitgenodigd om een computerruimte te ontwerpen. Bij Secrid werken we het liefst samen met partijen waarmee we een klik hebben. Dit project was hierop geen uitzondering. Wij vinden het belangrijk dat partijen elkaar goed aanvoelen, dezelfde normen en waarden hanteren, en vergelijkbare werkwijzen hebben. All IT Rooms sloot wat dat betreft goed op onze organisatie aan.”

“Drie van de vier uitgenodigde partijen kwamen met min of meer hetzelfde ontwerp voor een datacenter. All IT Rooms week hiervan af en stelde iets heel anders voor: milieuvriendelijke Rittal kasten die met onder meer interne koeling een compleet geïntegreerde oplossing vormen. Milieuvriendelijkheid is voor Secrid een belangrijke waarde. Zo houden we onder meer onze CO2-voetafdruk nauwlettend in de gaten en compenseren onze CO2-uitstoot. Het CooledRack van Rittal sluit dan ook perfect aan op onze organisatie, aangezien hiermee alleen de racks gekoeld worden in plaats van een volledige ruimte.”

Secrid werkt in de cloud

Secrid werkt in belangrijke mate in de cloud. “We doen eigenlijk alles in de cloud, behalve dataopslag en het hosten van onze virtuele werkplekken. Zo willen we sommige data in eigen beheer houden”, licht Vos toe. “Daarnaast hebben we in de technische ruimte apparatuur draaien om ons lokale netwerk aan te sturen.”

“Op Simplivity-servers hosten we de virtuele werkplekken waarop onze medewerkers werken. Dit geeft ons de vrijheid op ieder gewenst moment extra werkplekken uit te rollen. Op dit moment hebben we 132 fysieke en 12 virtuele werkplekken draaien.”

Geen aparte ruimte nodig

“CooledRack maakt het mogelijk een serverruimte te realiseren, zonder hiervoor een aparte ruimte te hoeven bouwen. Alle benodigde apparatuur zoals koeling, UPS, branddetectie en een brandblussysteem is in het rack ingebouwd; het is een volledig geïntegreerd systeem”, legt Ronald Kok, directeur van All IT Rooms, uit. Dit levert op allerlei vlakken besparingen op. “Een CooledRack kan in slechts een dag tijd worden geplaatst, waardoor op installatiekosten wordt bespaard. Ook de operationele kosten vallen lager uit. Zo hoeft slechts een zeer beperkte ruimte gekoeld te worden. Er wordt alleen ín het rack gekoeld waardoor de koeling aanzienlijk minder energie verbruikt. Een aparte brandblusinstallatie is niet nodig, terwijl zo’n systeem voor een traditionele serverruimte ter grootte van die van Secrid al snel zo’n 20.000 euro kost.”

“Dit maakt het CooledRack een interessante optie voor met name kleinere bedrijven. Met deze oplossing kunnen ook zij over een eigen hoogwaardige computerruimte beschikken en data in eigen beheer opslaan. Het CooledRack kan in principe op iedere locatie worden geplaatst”, aldus Kok. “Bij Secrid hebben we ervoor gekozen de racks onder te brengen in een aparte brandwerende ruimte, onder meer met het oog op eventuele externe brandhaarden en om de servers extra af te schermen voor onbevoegden.”

Nauwkeurig bemeten

De capaciteit van het datacenter is nauwkeurig bemeten op de capaciteit die Secrid daadwerkelijk nodig heeft. “Vaak zie je dat serverruimten overbemeten zijn, terwijl dat een forse verspilling tot gevolg kan hebben. Zo wordt de energie-efficiëntie negatief beïnvloed indien de koeling te weinig wordt belast. Tegelijkertijd loopt de levensduur van apparatuur terug bij een onjuiste belasting, waardoor apparaten eerder vervangen moeten worden. Dat is niet alleen met het oog op kosten, maar ook met het oog op het milieu onwenselijk.”

ALL IT Rooms - Interview - Secrid

“Bij het initiëren van dit project is ervoor gekozen met het oog op verwachte toekomstige groei twee CooledRacks te plaatsen. We zijn echter harder gegroeid dan verwacht, waardoor deze ruimte nu bijna vol is. In ons tweede pand in de Saturnusstraat beschikken we inmiddels eveneens over een CooledRack, dat voorlopig nog ruim voldoende ruimte biedt voor verdere groei. Beide locaties zijn met behulp van een glasvezelverbinding met elkaar verbonden”, zegt Vos. Op termijn wordt tussen deze twee panden een toren gebouwd, die de panden met elkaar verbindt. “In deze toren worden dan eveneens Rittal kasten geplaatst.”

24×7 monitoring

De locatie wordt gemonitord door All IT Rooms. “We houden de CooledRacks 24×7 in de gaten in ons remote monitoringsysteem en ontvangen indien veranderingen optreden direct alarmmeldingen. Zo kunnen we op ieder moment de temperatuur aflezen en temperatuurstijgingen tijdig opmerken. Loopt het stroom verbruik op? Dan signaleren we dat direct en kunnen er eventueel maatregelen genomen worden zoals het uitbreiden van de UPS”, zegt Kok.

De cijfers die All IT Rooms tijdens het monitoren verzameld worden geanonimiseerd ingezet om andere klanten te adviseren. “Veel klanten hebben geen idee hoeveelheid IT-load zij in de praktijk nodig hebben. Doordat wij in heel Nederland datacenters van uiteenlopende bedrijven monitoren kunnen wij hierin trends signaleren. Dit stelt ons in staat klanten aan de hand van praktijkcijfers van vergelijkbare organisaties een passend advies te geven.”

Implementatie is soepel verlopen

De implementatie van de CooledRacks bij Secrid is soepel verlopen. Vos: “We zijn erg tevreden over de wijze waarop All IT Rooms het project heeft uitgevoerd. De planning heeft enige vertraging opgelopen doordat intern processen aan onze kant waren vertraagd. All IT Rooms is hier flexibel mee omgegaan en heeft het project tot een mooi eindresultaat gebracht.”

De serverruimte heeft inmiddels zijn eerste vuurproef doorstaan. “Onlangs zijn in de straat werkzaamheden uitgevoerd, waarvan wij officieel niets hadden moeten merken. Desondanks ging bij ons door graafwerkzaamheden het licht uit. De noodstroomvoorziening heeft feilloos gewerkt en dus hebben wij geen IT downtime gehad. De computerruimte heeft deze vuurproef dan ook ruimschoots doorstaan”, besluit Vos.