ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

Interview met ICT Magazine: Kenniscentrum voor serverruimtes

29 september 2016

Door de sterke focus van ICT op hardware en software wordt de eigen serverruimte nog vaak gezien als een statisch iets. Dat is natuurlijk allang niet meer van deze tijd. De serverruimte maakt deel uit van de dynamische systeemomgeving van een organisatie. All IT Rooms is hét kenniscentrum voor serverruimtes. Directeur Ronald Kok: “Wanneer het echt misgaat bij de fundering van ICT – de serverruimte – zijn de consequenties voor elke organisatie fors.”

All IT Rooms levert alle diensten die met serverruimtes te maken hebben. Van advies tot en met monitoring en van service tot en met het daadwerkelijke bouwen en inrichten van de ruimte voor datacenters. “We hebben projecten gedaan bij diverse gemeentes”, vertelt Kok, “onder meer in Krimpenerwaard, Delft, Vlaardingen, Heerlen, Winterswijk en Assen. Voor gemeentes die fuseren, realiseren we de nieuwe redundante serverruimten. Recent krijgen we steeds meer verzoeken voor het monitoren van die ruimtes.”

Monitoring

Het actief verzorgen van de bewaking van de serverruimte omvat taken als het afvangen van alarmen, daarop schakelen en zo nodig actie ondernemen. Kok licht toe: “Met onze kennis kunnen wij de binnenkomende alarmen inhoudelijk goed beoordelen. Vaak is het voor een facilitair iemand of een ict’er moeilijk om de betekenis van een alarm en de mogelijke consequenties te beoordelen. Er zijn genoeg situaties bekend waarbij iemand het alarm gewoon wegdrukt. Als dan bijvoorbeeld de koeling is weggevallen, heb je echt een probleem. Wij pakken dat proactief op. Daarnaast leveren wij maandelijkse rapportages over het datacenter, zodat een klant precies weet hoe het bijvoorbeeld is gesteld met de beschikbare capaciteit en de actuele performance.”

Onderbouwd advies

All IT Rooms verzamelt veel data van serverruimtes over koeling, het stroomverbruik in de racks, PDU’s, UPS’en en de verdelers. “Daar halen wij heel veel informatie uit, waarmee we datacenters efficiënter kunnen maken”, aldus Kok.

ALL IT Rooms - Nieuws - Interview met ICT/Magazine

“Zo is vermogen een van de eerste ontwerpcriteria voor serverruimten. Wij zien al jaren dat er te vaak meer vermogen wordt aangelegd dan nodig is. Het bouwen van een installatie voor 40 kW, terwijl je qua gebruik nooit boven de 20 kW uitkomt, is een nodeloze overinvestering. Niet alleen aan de CAPEX-kant, maar ook aan de OPEX-kant – onderhoud en energie-efficiency – kan een investering efficiënter. Onlangs adviseerden we een gemeente om te kiezen voor een vermogen van 10 kW. Met hun apparatuurlijst en onze vergelijking met andere gemeentes, konden we ons advies glashelder onderbouwen. Bovendien is de installatie zo gebouwd, dat een eventuele upgrade naar 20 kW geen enkel probleem is en zonder downtime kan worden gerealiseerd. Ons advies is niet alleen gebaseerd op gevoel en ervaring, maar wordt ook door harde cijfers onderbouwd.”

All IT Rooms is uitvoerder en treedt ook op als begeleider van aanbestedingen. “Wanneer wij puur als adviseur zijn betrokken bij een project, doen wij in principe niet mee in de realisatie van een ruimte”, verzekert Kok. “Onze business is het verlenen van diensten op basis van onze brede en diepgaande kennis van serverruimtes. Een klant kan ons inzetten op het vlak waar wij nodig zijn.”