ALL IT Rooms de allround datacenter specialist
ALL IT Rooms de allround datacenter specialist

Upgrade stroomvoorziening serverruimte gemeente Heerlen

5 september 2017

De serverruimte van de gemeente Heerlen was aan een upgrade toe. Binnen het samenwerkingsverband Parkstad Limburg speelt Heerlen op ICT gebied een voortrekkersrol. Naast de schaalvergroting is ook de 24/7 online beschikbaarheid van de site voor de burgers belangrijk. Dat stelt ook hogere eisen aan het datacenter.

“Bij de gemeente Heerlen leefde al een tijdje de wens om de stroomvoorziening van de serverruimte van het gemeentehuis te verbeteren”, zegt Ronald Kok, directeur van All IT Rooms. “De gemeente Heerlen is al een aantal jaren een klant van ons en vroeg ons mee te denken over een betere redundantie. Alle acht gemeenten binnen Parkstad Heerlen draaien bovendien mee op de datacenters van Heerlen. Uiteraard is aan dit alles een goede voorbereiding vooraf gegaan. We hebben naar een paar systemen van verschillende leveranciers gekeken. Uiteindelijk hebben we voor de UPS systemen van Legrand gekozen vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding. Een belangrijk punt in de keuze is ook dat er maar weinig plek voor een systeem in de serverruimte was. Bij de UPS van Legrand zitten de batterijen intern in de kast en bij concurrerende systemen zitten die extern. Hierdoor is de footprint van het Legrand systeem kleiner. Bij de concurrent zouden we nog een extra kast nodig hebben voor de batterijen, plus de bekabeling van UPS naar batterijen. Dit neemt allemaal ruimte in die er eigenlijk niet was.”

All IT Rooms expert ‘live ICT’ vernieuwingsoperaties

“De oude situatie had een enkele stroomvoorziening en dus een single point of failure en dat geeft een hoger risico op uitval en maakt dus de betrouwbaarheid minder. In een draaiende ‘Live ICT’ omgeving, hebben we eerst feed B gebouwd en zijn hierop over geschakeld. Hierna hebben we feed A vervangen en opnieuw ingericht. In de nieuwe situatie zijn beide stroompaden voorzien van een eigen UPS waardoor een 2N oplossing is ontstaan. Hiermee hebben we het datacenter aangepast aan de wens van de gemeente om de beschikbaarheid te verhogen en foutkansen te verlagen. Je hebt deze redundantie nodig voor het geval er een storing komt of je onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren. Dan neemt de andere voeding het over.

“Wij werken als system integrator met een paar merken”, zegt Ronald. “Minkels is al jaren een vaste partner en dat leidde automatisch tot onze link met Legrand. Het Keor UPS systeem bevalt ons goed. Voor Heerlen hebben we de drie fase UPS met een vermogen van 60 kVA en vijf minuten autonomietijd toegepast. Dit betekent dat de batterij vijf minuten back-up tijd levert. Dit is voldoende, want er staat ook een aggregaat in Heerlen. Anders hadden we een langere autonomietijd moeten nemen.”

Duurzaam en beheersbaar

“De gemeente had als speciale wens dat de installatie duurzaam zou zijn. De UPS van Legrand is mede gekozen vanwege zijn hoge rendement van 96%. Om dit te garanderen moet het verbruik van de systemen meetbaar zijn. Dit is een klantspecifieke wens en vraagt dus om maatwerk. We hebben een externe kilowattuur meter geïnstalleerd. Het levert de gemeente een grote besparing op. Ze zijn van een decentrale oplossing met zo’n 60 kleine UPS’en naar een centrale oplossing gegaan met één grote UPS voor elk stroompad. Met deze oplossing hebben we een enorme toename van de beheersbaarheid en van de ruimte bereikt, tegen een veel lager energieverbruik.”

ALL IT Rooms - Nieuws - Upgrade stroomvoorziening serverruimte gemeente Heerlen